Hoe een tube tandpasta jouw winst vergroot!

Iedereen kent het: als je een nieuwe tube tandpasta hebt, dan doe je een flinke dot tandpasta op je tandenborstel. Is de tube bijna leeg – en heb je geen nieuwe – dan druk je met veel moeite het laatste restje tandpasta op je tandenborstel.

Dat kan het best worden uitgelegd met Parkinson’s law. Een gedragsprincipe wat zegt dat we de beschikbare ruimte benutten. Dat kan zowel in tijd als in geld zijn.

Dit gaat ook op voor tijd. Heb je nog drie weken de tijd om een opdracht voor een klant af te ronden, dan doe je er ook drie weken over. Moet het opeens over twee dagen af zijn, dan is het ook over twee dagen af.

Idem voor geld: Van je loonsverhoging van € 100 is er einde maand niets meer over. Je benut de beschikbare ruimte.

Gedrag veranderen is lastig, dus veranderen we de beschikbare ruimte met het zogenaamde kleine bordjes principe.

Als je één zakelijke bankrekening hebt, lijkt het net alsof je een bak met geld hebt om uit te geven, waardoor je ook makkelijker kosten maakt. Geld wat niet alleen bedoeld is om kosten mee te betalen, maar ook om je salaris, de belasting en je winst van te voldoen.

Werk dus niet met één bankrekening, maar met minimaal vijf bankrekeningen. Eén voor je winst, één voor je salaris één voor de belasting en eentje voor de kosten.

Wil je nu kosten uitgeven, dan kijk je eerst naar het banksaldo op je kostenrekening. Daar staat een stuk minder op ten opzichte van de situatie waar je maar één bankrekening had. Doordat de beschikbare ruimte kleiner is geworden, ga je beter opletten, ontdek je eerder dat er onnodige kosten worden gemaakt, wordt je creatiever en innovatiever.

Je gaat hierdoor anders met je geld om. Je probeert nu hetzelfde doel te bereiken met minder kosten.

Ben jij benieuwd naar de andere drie principes waarmee je eenvoudig de winst van je bedrijf vergroot, kom dan vrijdagochtend 8 november as naar de workshop ProfitFirst in het Fletcher Hotel te Amsterdam. De kosten bedragen € 97 ex btw, wat je de volgende dag al weer terugverdiend hebt, want woensdagmiddag begin je al met meer winst maken.